Anskaffelse av et solenergianlegg er alltid forbundet med høye investeringer, som helst bør lønne seg så raskt som mulig. Desto viktigere er derfor deres permanente tilgjengelighet.
Hva må du ta hensyn til hos solenergianlegg? Ettersom solenergianlegg installeres på tak eller på ubenyttede jorder, er de ekstra utsatt for lynnedslag og overspenninger. Dersom solenergianlegget skades, går avkastningen tapt frem til reparasjonen er utført. Dessuten oppstår det ekstra kostnader, eksempelvis dersom vekselretteren skiftes ut. Med OBO er du alltid på den sikre siden: Vi tilbyr omfattende systemløsninger som beskytter ditt solenergianlegg mot lynnedslag og skader som følge av overspenning.

Oversikt over dine fordeler

  • Komplett system for nesten alle elektrotekniske krav til et solenergianlegg
  • Systemløsninger for raske og permanent sikre installasjoner
  • Skreddersydd kundestøtte for opprettelse og drift av systemløsninger for solenergianlegg
  • Mangeårig erfaring og kompetanse innen beskyttelse og forsyning av solenergianlegg
  • Praksisorienterte, omfattende kurs i solenergianlegg
  • Solid støtte ved installasjon og planlegging
  • Investerings- og rettssikkerhet
 

Hurtigveiledning

 

Systemløsninger

Anlegg for skråtak

De fleste skråtakanlegg monteres som såkalte påtak-anlegg på et allerede bestående hustak. Installatøren fører solenergimodulene på taksteinene med hjelp av takkroker, monteringsskinner og modulklemmer av metall. 

Anlegg for flate tak

Solenergianlegg kan plasseres ikke bare på skråtak, men også på flate tak. Fordelen her: Solenergimodulene kan monteres uavhengig av en forhåndsdefinert takretning.

Friområdeanlegg

Friområde-solenergianlegg innebærer solenergimoduler på monteringsrammer over store områder som ikke benyttes til landbruk – i motsetning til den utbredte monteringen på tak. Solenergianlegg i friområder kan under gunstige forhold gi økt avkastning. 

 

Uavhengig av hvilken type solenergianlegg du ønsker å omsette i praksis: Hos OBO finner du passende systemløsninger for følgende kompetanseområder:

 
 

Spørsmål og svar

Hvilke tiltak må jeg utføre for å beskytte solenergianlegg?

DIN VDE 0100-712 legger til grunn at et standardisert informasjonsskilt plasseres på overføringspunktet til det elektriske anlegget (koblingsboksen på stedet eller hovedfordelingen). Informasjonsskiltet er også kjent under navnet brannskilt, og hjelper brannvernet med å oppdage solenergianlegget. Derfor må slukketiltakene da utføres under overholdelse av sikkerhetsavstandene i henhold til DIN VDE 0312.  Sørg dessuten for sikker legging av DC-ledninger. De må legges slik at isoleringen ikke skades, for å kunne garantere at personer kan reddes ved brann. I henhold til VDE-AR-2100-712 opprettes beskyttelsen via en egnet separasjon eller en brannvernkanal som PYROLINE® Sun PV.

Hva trenger jeg for ytre lynvern av solenergianlegg på tak?

Fremfor alt: En god planlegging. For pålitelig ytre lynvern hos solenergianlegg er dessuten følgende påkrevd: Rundtråd/flatleder, leggesteiner, fangstenger, forbindelser, holdere, ekspansjonsstykker og andre systemrelevante komponenter. Du finner mer informasjon om ytre lynvern hos solenergianlegg her.

Hvordan installerer jeg ytre lynvern i kombinasjon med et solenergianlegg?

Ta for all del hensyn til solenergianlegget ved planleggingen av lynvernsystemet, for å sikkerstille at lynvernanlegget ikke skygger for solenergianlegget, ettersom ellers avkastningen kan bli redusert.  Selve installasjonen foretas da som hos ethvert annet lynvernanlegg.

Hvordan overholder jeg skilleavstandene til lynvernsystemet hos et solenergianlegg?

Skilleavstandene for lynvernanlegg utledes i henhold til VDE 0185-305-3. Dersom disse avstandene ikke kan overholdes med et vanlig lynvernsystem, så kan skilleavstanden reduseres med inntil 90 cm ved å benytte de ulike OBO isCon-avledningene. Du finner mer informasjon om vårt isCon-system her.

Hvilke muligheter for strekkavlastning ved loddrett kabellegging har jeg hos et solenergianlegg?

Det foreligger ulike muligheter til sikker utforming av den loddrette forsyningen. Prinsipielt gjelder imidlertid at kabler eller ledninger må festes med mellomrom ved hjelp av egnede tiltak, så snart det fastslås at leggetypen ikke støttes gjennomgående.

Stigesystemer er den optimale løsningen for en loddrett legging. En annen mulighet er legging direkte på veggen. Profilskinner med tilsvarende bøyleklemmer eller også enkeltklemmer festes her direkte på veggen eller en stålkonstruksjon.

Hvordan beskytter jeg vekselretteren optimalt hos et solenergianlegg?

For å beskytte vekselretteren til solenergianlegget optimalt bør det alltid benyttes et apparat til overspenningsvern på DC-siden. På AC-siden bør det minst benyttes et apparat til overspenningsvern på matepunktet til det elektriske anlegget. Er vekselretteren mer enn 10 m ledningslengde fra matepunktet, bør overspenningsvernet gjentas direkte foran vekselretteren på AC-siden.

På et elektrisk anlegg med ytre lynvernsystem bør det alltid benyttes en avleder av typen 1(+2) på AC-siden. På DC-siden er en type 1(+2)-avleder påkrevd dersom solenergianlegget er galvanisk integrert i det ytre lynvernsystemet. I alle andre tilfeller er det tilstrekkelig med SPD av typen 2.

Hvordan fører jeg kabelen i området til rømningsveiene hos et solenergianlegg?

Dersom installasjonene befinner seg i flukt- og redningsveier, må likestrømsledningene til solenergianlegg legges innkapslet. Byggtekniske krav kan utledes av de nasjonale reguleringsplanene.

Brannvernkanalen PYROLINE® Sun PV er den optimale løsningen for brannsikker legging av solcellelikespenningsledninger. Denne kanalen oppfyller kravene for I-kanal iht. DIN 4102 del 11 for kabelinstallasjon i rømningsveier. Dessuten oppfyller den kravene i VDE AR 2100-712. Kanalen består vann- og frostbestandig glassfiberlettbetong-brannvernplater (ikke brennbar, materialklasse A1), dermed kan den også legges utendørs.

 

Hjelp

 

Krav

Ta ansvar, sikre anlegg.

Ved opprettelse av et lynvernsystem til et solenergianlegg må en rekke standarder og forskrifter overholdes. Den som bygger solenergianlegget er i 30 år ansvarlig for forskriftsmessig overholdelse. Kravene fra forsikringsselskapet kommer i tillegg.

Fagbedriften som installerer et elektrisk anlegg er lovpålagt å overlevere dette feilfritt.

Operatørens ansvar

På grunn av innmatingen av den produserte energien, er nesten alle solenergianlegg underlagt kravene for kommersiell bruk. I henhold til forskriften BGV A3 om ulykkesforebygging er operatøren av anlegget forpliktet til å kontrollere og vedlikeholde anlegget på en fagmessig riktig måte. 

Disse regelmessige utførte kontrollene av det elektriske anlegget må kun utføres av elektrikere. 

Relevante standarder

Oppretting av lavspenningsanlegg
> DIN VDE 0100-100 (IEC 60364-1)
> DIN VDE 0100-534 (IEC 60364-5-53)
> DIN VDE 0100-410 (IEC 60364-4-41)
> DIN VDE 0100-443 (IEC 60364-4-44)
> DIN EN 60664-1 (IEC 60664-1)

Kontroll av idriftsettelse og dokumentasjon
> VDE 0100-600 (IEC 60364-6)
> VDE 0105-100 (EN 50110-1)

Krav for solenergi-strømforsyningssystemer
> DIN VDE 0100-712 (IEC 60364-7-712)
> DIN EN 62446 (IEC 62446)
> DIN CLC/TS 61643-12 (IEC 61643-12)
> DIN CLC/TS 50539-12 (CLC/TS 51643-32, IEC 61643-32)
> VDE 0185-305-3 vedlegg 5

Lynvernanlegg og jordingssystemer
> DIN EN 62305-1 til -4 (IEC 62305-1 til -4)
> Lokale tilleggskrav (f.eks. regionale reguleringsplaner)
> DIN 18014
> DIN VDE 0100-540 (IEC 60364-5-54)

Brannvern på solenergiområdet
> VDE-AR-E 2100-712

Byggtekniske forskrifter
> EN 13501-1/-2, DIN 4102-1/-2 Reguleringer av brennbarhet hos byggematerialer og byggeprodukter
> De nasjonale hhv. regionale byggeforskriftene må følges i forbindelse med bruk av byggeprodukter. Herunder bl.a. de nasjonale reguleringsplanene i Tyskland, VKF-reguleringene i Sveits og OIB-direktivene i Østerrike

Denne oppføringen gjør ikke krav på å være fullstendig! Ta også hensyn til gjeldende lokale og lovbestemte krav.

Er du usikker på hvilke tiltak du må utføre for å beskytte solenergianlegget ditt? Da får du hjelp av vår Bilde, som trygt fører deg trinn for trinn til de passende beskyttelsestiltakene. 

 

Kontaktmulighet

OBO BETTERMANN AS+47 64 80 22 22info@obo-bettermann.no

Bruk gjerne også vårt kontaktskjema

Tiltaleform

* Obligatoriske felt

Du kan ta kontakt med oss via dette skjemaet eller bruke andre kommunikasjonskanaler. Hvis du ønsker å benytte deg av denne muligheten, samler vi kun inn data i de obligatoriske feltene som vanligvis også er inkludert i din e-postsignatur. Disse er erfaringsmessig nødvendige for å besvare din forespørsel på en tilfredsstillende måte. Du står også fritt til å gi oss tilleggsinformasjon som kan gi deg mer personlig og bedre oppfølging. Detaljer om databehandling fra OBOs side finner du i informasjonen om databeskyttelse.