Kontroll av lynvernkomponenter

Kontroll av lynvernkomponenter i henhold til standard

  • Forbindelseskomponenter i metall, som skjøtestykker, tilkoblings- og brokomponenter, utvidelsesenheter og potensialutjevningsskinner, i lynvernsystemer skal kontrolleres i henhold til EN 50164-1 "Lightning Protection Components – Part 1: Requirements for connection components" (lynvernkomponenter – del 1: Krav til forbindelseskomponenter). Faste testanordninger er spesifisert i den nevnte prøvenormen. (Bilde 4)
  • Lynvernkomponenter skal klassifiseres på grunnlag lynstrøm-bæreevne: Klasse H for høy belastning / 100 kA, 50 As, 2,5 MA²s lynstrøm og klasse N for normal belastning / 50 kA, 25 As, 0,63 MA²s lynstrøm
  • Før lynstrømbelastningen skal komponentene kondisjoneres/aldres ved hjelp av salttåke og fuktig, svovelholdig atmosfære. Dersom komponenter laget av kobberlegering, har en kobberandel på < 80 %, skal disse i tillegg behandles i ammoniakkholdig atmosfære.
  • Etter kondisjoneringen/aldringen utføres lynstrømtesten med 3 lynstrømimpulser i henhold til kontrollklasse H med 100 kA eller N med 50 kA.
  • Etter lynstrømtesten skal det ikke kunne påvises skader på prøvestykket. Den elektriske overgangsmotstanden til koblingspunktet skal ikke overskride en verdi på 1 mΩ, eller 2,5 mΩ ved rustfritt stål (sjelden). Dreiemomentet for å løsne skruforbindelsene skal dessuten ikke overskride henholdsvis 0,25 x tiltrekkingsdreiemomentet og 1,5 x tiltrekkingsdreiemomentet.
  • Når testen er utført, skal resultatene dokumenteres i en kontrollrapport. Lynvernkomponenten merkes med BET-godkjenningsmerket når den oppfyller kravene i sin kontrollklasse i henhold til standarden for testing av lynvernkomponenter.